فرایند قاچاق سیگار کاهشی شد
به گزارش مجله یگانه، فرایند قاچاق سیگار در سال گذشته کاهشی بود، به طوری که در کل سال گذشته برآورد وزارت صمت از میزان قاچاق سیگار نسبت به سال 1397 حدود 39 درصد کاهش یافته بود، اما در سال جاری با مشکلاتی که به دلیل عدم تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه در زمینه تولید این محصول ایجاد و منجر به توقف تولید در هشت واحد از 15 واحد تولید محصولات دخانی شد، قاچاق سیگار رو به افزایش گذاشت، تا جایی که در اردیبهشت سال جاری برآوردها از میزان قاچاق سیگار نزدیک به دو برابر دو ماهه اول سال 1398 بود. اما از ماه گذشته میزان افزایش قاچاق تک رقمی و حالا هم در هشت ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل قاچاق سیگار کاهش جزئی داشته است.

بر اساس این آمار در هشت ماهه اول امسال 35 میلیارد و 640 میلیون نخ سیگار تولید شده که نسبت به تولید 30 میلیارد و 260 میلیون نخ در هشت ماهه اول سال گذشته 1.1 درصد افزایش داشته است.
در پی این افزایش تولید و با توجه به اینکه میزان مصرف در این هشت ماه 43 میلیارد و 330 میلیون نخ برآورد شده، برآورد قاچاق سیگار هم با 4.8 درصد کاهش، از هشت میلیارد و 160 میلیون نخ سیگار در هشت ماهه اول سال قبل به هفت میلیارد و 770 میلیون نخ سیگار در مدت مشابه امسال رسیده است.
این در حالی است که آمارها نشان می دهد از ابتدای امسال تا انتها آبان ماه صادرات سیگار با افزایش 3.8 درصدی به 81 میلیون نخ رسیده است. این در حالی است که صادرات سیگار در مدت مشابه سال گذشته 78 میلیون نخ بوده است.
تولید تنباکو کاهش یافت
همچنین آمارها حاکی از کاهش 39.2 درصدی تولید تنباکو است، به طوری که تولید تنباکو از 1663 تن در هشت ماهه نخست سال قبل به 1011 تن در مدت مشابه امسال رسیده است.
اما در مجموع صدور و تمدید مجوز تاسیس یا تولید شرکت های تولیدکننده سیگارت و تنباکوی معسل و سنتی در این مدت بیش از چهار برابر شده و با افزایش 377.3 درصدی به 105 عدد رسیده، در حالی که این رقم در سال گذشته 22 بوده است.
بر اساس اعلام انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی، 70 درصد مواد اولیه محصولات دخانیات از طریق واردات تامین می شود که عمده آن مربوط به توتون است. همچنین این صنعت 50 هزار نفر اشتغال مستقیم، 100 تا 150 هزار نفر اشتغال غیرمستقیم در بخش توزیع، کشاورزی و حمل و نقل دارد و نیاز سالانه آن برای واردات مواد اولیه 300 میلیون یورو است. از طرف دیگر این صنعت سالانه 4000 میلیارد تومان درآمد مالیاتی دارد.
منبع: اتاق بازرگانی ایران