طرز تهیه آش دندونی ساده؛ آشنایی با 5 روش پخت

به گزارش مجله یگانه، در این مقاله با طرز تهیه آش دندونی ساده آشنا می شوید. آش دندونی غذایی محبوب در فرهنگ ایرانی است زیرا به طور سنتی در مراسم دندان درآوردن بچه ها تهیه می گردد، که این مناسبت ها لحظات شادی بخش و خاطره انگیزی را برای خانواده ها ایجاد می نماید. علاوه بر این، ترکیب مغذی حبوبات و غلات در آش دندونی، باعث شده تا به یک غذای سالم و مقوی تبدیل گردد که مناسب برای تمامی سنین است. طعم دلپذیر و غنی این آش، همراه با تزئینات جذابی مانند نعنا داغ، سیر داغ و کشک، بعلاوه تنوع در مواد اولیه و روش های تهیه، موجب شده که آش دندونی جایگاه ویژه ای در سفره های ایرانی داشته باشد.

طرز تهیه آش دندونی ساده؛ آشنایی با 5 روش پخت

طرز تهیه آش دندونی ساده با سیرابی

مواد لازم:

مواد اولیهمقدار
سیرابی تکه ای4 لیوان
لوبیا قرمز1 پیمانه
نخود1 پیمانه
عدس1/2 پیمانه
گندم1/2 پیمانه
جو1/2 پیمانه
هویج1 عدد
سیر2 حبه
پیاز میانه2 عدد
فلفل دلمه ای1 عدد
پودر زیره1 قاشق چای خوری
روغن سرخ کردنیبه مقدار لازم
نمک و فلفلبه مقدار احتیاج
زردچوبه1 قاشق چای خوری
کرفس2 ساقه

طرز تهیه آش دندونی ساده و لذیذ با سیرابی

آماده سازی سیرابی:

سیرابی را به خوبی بشویید و ریز کنید.

سیرابی خرد شده را با یک عدد پیاز، یک حبه سیر و کمی زردچوبه در قابلمه ای بپزید تا نرم گردد.

پخت حبوبات:

حبوبات (لوبیا قرمز، نخود، عدس، گندم و جو) را به صورت جداگانه بپزید و کنار بگذارید.

آماده سازی سبزیجات:

پیاز، ساقه کرفس، هویج و فلفل دلمه ای را نگینی خرد کنید.

در قابلمه ای بزرگ، روغن را گرم کنید و سبزیجات خرد شده را با پیاز و سیر تفت دهید تا نرم و تغییر رنگ دهند.

ترکیب مواد:

سیرابی پخته شده و حبوبات را به قابلمه سبزیجات اضافه کنید.

زردچوبه، نمک، فلفل، پودر زیره و آب را به قابلمه اضافه کنید و بگذارید تا آش به مدت یک ساعت روی حرارت ملایم بپزد.

سرو:

آش دندونی آماده شده را در ظرف سرو بکشید و با نعنا داغ و کشک تزئین کنید.

نکات:

خیساندن حبوبات از شب قبل باعث کاهش زمان پخت و هضم بهتر آن ها می گردد.

می توانید از سبزیجات دیگری مانند جعفری و گشنیز نیز برای طعم بهتر بهره ببرید.

پیشنهاد مطالعه: طرز تهیه آش رشته

طرز تهیه آش دندونی مشهدی

مواد لازم:

مواد اولیهمقدار
گوشت گوساله یا گوسفند200 گرم
قلم گوساله1 عدد
پیاز میانه2 عدد
جو1/2 پیمانه
لوبیا چیتی1/2 پیمانه
گندم1/2 پیمانه
لوبیا قرمز1/2 پیمانه
عدس1/2 پیمانه
نخود1/2 پیمانه
برنج نیم دانه1/2 پیمانه
سیر3 حبه
تره خرد شده1 لیوان
کشک، پیاز داغ و نعنا داغبه مقدار دلخواه
نمک و فلفل سیاهبه مقدار احتیاج
زردچوبه و پودر دارچینبه مقدار احتیاج

مراحل تهیه آش دندونی ساده مشهدی خوشمزه:

پخت گوشت و قلم:

گوشت را به تکه های کوچک تقسیم کنید و با قلم گوساله در قابلمه ای به همراه مقداری آب، نمک و زردچوبه بپزید تا کاملا نرم گردد. سپس گوشت را ریش ریش کنید و کنار بگذارید.

پخت حبوبات:

حبوبات (لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، نخود، عدس، گندم و جو) را به صورت جداگانه بپزید و کنار بگذارید.

تفت دادن پیاز و سیر:

پیازها و سیرها را خرد نموده و در قابلمه بزرگی با روغن تفت دهید تا طلایی شوند.

افزودن ادویه ها و برنج:

زردچوبه، پودر دارچین، نمک و فلفل را به قابلمه اضافه کنید و کمی تفت دهید. سپس برنج نیم دانه و قلم گوساله را اضافه کنید.

ترکیب مواد:

گوشت ریش ریش شده و حبوبات پخته شده را به قابلمه اضافه کنید و بگذارید تا به مدت یک ساعت بپزد.

اضافه کردن تره:

تره خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید تا سبزی کاملاً پخته گردد.

سرو:

آش دندونی را در ظرف سرو بکشید و با نعنا داغ، سیر داغ، پیاز داغ و کشک تزئین کنید.

نکات:

قلم گوساله به آش طعم و مزه خاصی می بخشد و باعث می گردد تا آش مقوی تر گردد.

بعلاوه بخوانید: طرز تهیه آش جو؛ خوشمزه و مقوی

طرز تهیه آش دندونی ساده تهرانی

مواد لازم:

مواد اولیهمقدار
زیره سبز1 قاشق چای خوری
گوشت گوسفندی ریش ریش شده یا عصاره قلم2 لیوان
لوبیا چیتی1.2 پیمانه
روغن مایع1.2 پیمانه
نخود1.2 پیمانه
گندم1.2 پیمانه
عدس1.2 پیمانه
پیاز میانه2 عدد
کشکبه مقدار احتیاج
چوب دارچین1 تکه کوچک
مغز گردو و کشمشبرای تزئین
نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغبرای تزئین
نمک، فلفل و زردچوبهبه مقدار احتیاج

مراحل تهیه آش دندونی تهرانی ویژه

آماده سازی :

ابتدا حبوبات (لوبیا چیتی، نخود، گندم و عدس) را به مدت چند ساعت در آب بخیسانید تا نرم شوند.

پخت حبوبات و گوشت:

در یک قابلمه بزرگ، حبوبات خیسانده شده و گوشت را با مقداری آب بپزید. این مرحله حدود 1 تا 2 ساعت زمان خواهد برد تا حبوبات و گوشت نرم شوند. می توانید مقداری زردچوبه و فلفل به آب اضافه کنید تا طعم بهتری بگیرد.

تفت دادن پیاز:

در یک تابه جداگانه، پیازها را با روغن مایع تفت دهید تا طلایی و کاراملی شوند.

اضافه کردن ادویه جات:

به پیازهای تفت داده شده، زردچوبه، فلفل و زیره سبز را اضافه کنید و چند دقیقه دیگر تفت دهید تا عطر ادویه ها آزاد گردد.

ترکیب مواد:

مخلوط پیاز و ادویه ها را به قابلمه حبوبات و گوشت اضافه کنید. حالا همه مواد را به خوبی مخلوط کنید و اجازه دهید که به مدت 1 ساعت روی حرارت ملایم بپزد.

جا افتادن آش:

پس از گذشت این مدت، اگر احتیاج بود، مقداری آب به آش اضافه کنید تا به غلظت مطلوب برسد.

تزئین آش:

پس از جا افتادن آش، مغز گردو و کشمش را در کمی روغن تفت دهید و در کنار دیگر مواد آش برای تزئین بهره ببرید.

سرو:

آش دندونی را در ظرف سرو بکشید و با نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغ تزئین کنید. بعلاوه می توانید کشک را نیز روی آن بریزید.

بعلاوه بخوانید: طرز تهیه آش شوربا

طرز تهیه آش دندونی مجلسی

مواد لازم

مواد اولیهمقدار
گوشت گوسفندی200 گرم
پیاز میانه2 عدد
چوب دارچین1 تکه کوچک
نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغبه مقدار لازم
لوبیا قرمز1/2 پیمانه
گندم1/2 پیمانه
لوبیا چیتی1/2 پیمانه
جو1/2 پیمانه
نخود1/2 پیمانه
عدس1/2 پیمانه
روغن مایعبه مقدار احتیاج
کشکبه مقدار احتیاج
نمک، فلفل و زردچوبهبه مقدار احتیاج

طرز تهیه آش دندونی مجلسی لذیذ

آماده سازی حبوبات:

حبوبات (لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، نخود، گندم، جو و عدس) را به مدت چند ساعت (حداقل 4-5 ساعت) در آب بخیسانید تا نرم شوند. سپس آب آن ها را تخلیه کنید.

تفت دادن پیاز:

پیازها را خرد نموده و در یک قابلمه بزرگ با روغن مایع تفت دهید تا طلایی و سبک گردد.

زردچوبه را به پیاز اضافه کنید و چند دقیقه دیگر تفت دهید تا عطر زردچوبه آزاد گردد.

پخت حبوبات:

حبوبات خیسانده شده را به قابلمه پیاز داغ اضافه کنید و مقداری آب به آن اضافه کنید. درپوش قابلمه را بگذارید و بگذارید حبوبات به آرامی بپزند و نرم شوند. این مرحله حدود 1 تا 1.5 ساعت زمان می برد.

پخت گوشت:

گوشت گوسفندی را با یک تکه چوب دارچین و کمی زردچوبه در قابلمه دیگری قرار دهید مقداری آب بپزید. این مرحله نیز حدود 1 ساعت زمان می برد تا گوشت کاملا پخته و نرم گردد.

پس از پخته شدن گوشت، آب آن را داخل قابلمه حبوبات بریزید.

گوشت را پس از خنک شدن، ریش ریش کنید و به قابلمه حبوبات اضافه کنید.

افزودن مواد دیگر:

پس از گذشت 1 ساعت و اطمینان از پخته شدن کامل حبوبات و گوشت، مقداری سیر داغ، نعنا داغ، نمک، فلفل و کشک به مواد قبلی اضافه کنید.

اجازه دهید آش به مدت 30 دقیقه دیگر روی حرارت ملایم بجوشد تا طعم ها به خوبی ترکیب شوند.

تزئین و سرو:

آش دندونی مجلسی را در ظرف سرو بکشید و با نعنا داغ، سیر داغ، پیاز داغ و مقداری کشک تزئین کنید.

نکات:

چوب دارچین علاوه بر عطر و طعم خوب، به کاهش بوی زهم گوشت نیز یاری می نماید.

کشک را در آخرین مرحله اضافه کنید تا طعم آن در آش حفظ گردد.

طرز تهیه آش دندونی ساده

مواد لازم

مواد اولیهمقدار
روغن مایع1/2 پیمانه
نمک، فلفل و زردچوبهبه مقدار احتیاج
کشکبه مقدار احتیاج
نخود1/2 پیمانه
لوبیا چیتی1/2 پیمانه
لوبیا قرمز1/2 پیمانه
گندم1/2 پیمانه
عدس1/2 پیمانه
پیاز میانه2 عدد
نعنا داغ، سیر داغ و پیاز داغبه مقدار لازم

طرز تهیه آش دندونی آسان:

آماده سازی حبوبات و گندم:

حبوبات (لوبیا چیتی، لوبیا قرمز، نخود، عدس) را تمیز نموده و بشویید.

گندم را نیز حدود 4 ساعت در آب سرد خیس کنید.

تفت دادن پیاز:

پیازها را پوست گرفته و نگینی خرد کنید.

قابلمه بزرگی را برای پخت آش دندونی انتخاب کنید و درون آن روغن بریزید. پیازها را به روغن اضافه نموده و تفت دهید تا سبک و شیشه ای شوند.

به محض شیشه ای شدن پیازها، زردچوبه را اضافه کنید و کمی دیگر تفت دهید تا عطر زردچوبه آزاد گردد.

پخت حبوبات و گندم:

حبوبات و گندم خیسانده شده را به قابلمه پیاز داغ اضافه کنید.

به مقدار لازم آب به قابلمه اضافه کنید و درپوش آن را بگذارید تا آش به خوبی بپزد و جا بیفتد. این مرحله حدود 1 تا 2 ساعت زمان می برد تا حبوبات کاملاً پخته و نرم شوند.

اضافه کردن سیر داغ و نعنا داغ:

پس از پخته شدن حبوبات، مقداری سیر داغ، نعنا داغ، فلفل و نمک به آش اضافه کنید.

درپوش قابلمه را مجددا بگذارید و حرارت را کم کنید تا آش به مدت 30 دقیقه دیگر بپزد و لعاب بیندازد.

تزئین و سرو:

آش دندونی آماده شده را در ظرف سرو بکشید.

روی آن را با نعنا داغ، سیر داغ، پیاز داغ و کشک تزئین کنید.

نکات:

حبوبات و گندم را به طور جداگانه بپزید، سپس آن ها را با هم ترکیب کنید.

حبوبات را به مدت 12 تا 18 ساعت در آب ولرم بخیسانید تا نفخ آن ها کاهش یابد. در طی این مدت، آب حبوبات را 2 تا 3 مرتبه عوض کنید.

جمع بندی

انواع آش دندونی بسته به مواد به کاررفته در آن فرق دارد. این تنوع در مواد اولیه و روش های تهیه باعث می گردد که هر نسخه از آش دندونی طعم و مزه منحصربه فردی داشته باشد و به این ترتیب، این غذا به شکلی شگفت انگیز با ذائقه های مختلف سازگار گردد. از آش دندونی ساده و سنتی تا نسخه های پیچیده تر با اضافه کردن سیرابی یا قلم، هر کدام به نوعی نمایانگر فرهنگ و ذائقه منطقه ای خاص است. در این مقاله طرز تهیه آش دندونی ساده را یاد گرفتید.

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 18 مرداد 1403 بروزرسانی: 18 مرداد 1403 گردآورنده: farzin-yeganeh.ir شناسه مطلب: 1826

به "طرز تهیه آش دندونی ساده؛ آشنایی با 5 روش پخت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش دندونی ساده؛ آشنایی با 5 روش پخت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید