مدیر پایگاه تخت جمشید : بازگشایی دریچه های کانال زیرزمینی برای حفظ این اثر است

به گزارش مجله یگانه، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: بازگشایی دریچه های بسته کانال های زیرزمینی تختگاه تخت جمشید به منظور حفاظت بهتر از این اثر جهانی در برابر فرسایش آبی است.

مدیر پایگاه تخت جمشید : بازگشایی دریچه های کانال زیرزمینی برای حفظ این اثر است

از پروفایل ما bestcanadatours دیدن نمایید.

ایرنا: حمید فدایی چهارشنبه 19شهریورماه در جمع خبرنگاران با اشاره به کاوش دریچه حیاط شرقی کاخ آپادانا گفت: حیاط مشرف به ایوان شرقی کاخ آپادانا به دلیل وجود نقوش برجسته ارزشمند از پرتردد ترین فضاهای تخت جمشید است و همین موضوع، در فصول بارندگی مسائلی را برای بازدیدکنندگان مجموعه به وجود می آورد.

وی اظهار داشت: وسعت حیاط یادشده و اندک بودن دریچه های هدایت و دفع آب که به شبکه آبراهه ای تخت جمشید منتهی می شود، سبب می شود آب های حاصل از بارندگی در این مکان به روانی منتقل و دفع نشوند؛همچنین در زمان بارندگی همه آب سقف روی پلکان نیز به سمت داخل حیاط کاخ آپادانا جاری می شود که جمع شدن آب، مسئله ای همیشگی در جهت تردد بازدیدکنندگان به شمار می رود.

مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید افزود: بررسی های اجرا شده در جهت آبراهه های این حیاط، شواهدی از وجود یکی از دریچه های بسته را در حیاط این کاخ در اختیار قرار داد و بازگشایی آن برای حل مسائل آبگیری حیاط در اولویت برنامه باستان شناسی و ساماندهی پایگاه قرار گرفت.

وی درباره اهمیت و ضرورت فرآیند اجرایی این عملیات، گفت: همکاری همزمان دو واحد باستان شناسی و واحد فنی و ساماندهی پایگاه از نکات شاخص این پروژه بود که برای حل مشکل آبگیری محل، به خوبی محقق شد.

سرپرست گروه کاوش آبراهه های تخت جمشید و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر شیراز نیز گفت: با درخواست مجموعه کارشناسان دفتر فنی و گروه باستان شناسی، حفاظت از این محوطه توسط گروه کاوش آبراهه ها انجام شد که به همین منظور، یک دریچه هخامنشی در حیاط شرقی کاخ آپادانا، بازگشایی و در فرآیند کاوش قرار گرفت.

علی اسدی افزود: با شناسایی دقیق محل دریچه در حیاط کاخ آپادانا، کارگاهی به ابعاد یک متر در یک متر، ایجاد و کاوش شد که در جریان کاوش کارگاه یادشده ابتدا به قطعات سنگی تراش خورده دارای نقوش مربوط به ساقه ستون ها و سر درگاه های معماری برخوردیم که پس از برداشت این یافته ها در این عمق 40 سانتیمتری از حیاط، دریچه مورد نظر آشکار شد.

وی ادامه داد: سپس عملیات مستندنگاری و همچنین ثبت و ضبط ویژگی های معماری دریچه کاوش شده، انجام شد؛ همچنین حفاظت و ساماندهی این محوطه با شیب بندی فضای اطراف دریچه برای هدایت آب های سطحی به سمت کانال های زیرزمینی تختگاه تخت جمشید، صورت پذیرفت.

همچنین کارشناس دفتر فنی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با تاکید بر حضور گردشگران به خصوص در مواقع بارندگی گفت: حیاط شرقی کاخ آپادانا ازجمله مکان هایی است که در ایام پر بازدید مجموعه جهانی میراث جهانی تخت جمشید به کانون ایست و آمد و شد بازدیدکنندگان تبدیل می شود.

علی تقوی به نتیجه رساندن عملیات یادشده را باهدف دفع آب های سطحی حیاط شرقی کاخ آپادانا مهم ارزیابی کرد و افزود: با توجه به پایش این محوطه، نیاز به دفع آب های سطحی حیاط بسیار ضروری بود و با وجود فعالیت های اخیر گروه کاوش آبراهه های تخت جمشید در فصل جاری، با درخواست کارشناسان دفتر فنی و گروه باستان شناسی این مجموعه، عملیات بازگشایی دریچه موجود انجام شد که به نتیجه رساندن آن، کمک شایانی به دفع آب های سطحی این محوطه خواهد کرد.

وی ادامه داد: مکان قرارگیری دریچه به گونه ای است که بخش عمده ای از آب های سطحی حیاط کاخ آپادانا را به خوبی به بخش کانال ها هدایت می کند.

به گزارش ایرنا، فصل چهارم کاوش آبراهه های تخت جمشید توسط پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با همکاری پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور و دانشگاه هنر شیراز 5 مردادماه 99 آغاز شد و تا 18 شهریور ادامه یافت.

دور جدید کاوش آبراهه های تخت جمشید از سال 1390 آغاز شد و از سال 1391 تا خاتمه مرداد سال 1396 سه فصل کاوش توسط دومین تیم کاوش در محوطه جهانی تخت جمشید و با هدف مطالعه و بررسی جهت خروجی آبراهه های تخت جمشید اجرا شده است. در فصل چهارم کاوش آبراهه ها نیز همانند دوره های پیشین، هدف، حفاظت محوطه و دفع آب های سطحی بوده است.

اهداف کاوش فصل چهارم کاوش بخشی از آبراهه های منتهی به دروازه ناتمام و فضای روبه روی کاخ 32 ستونی بوده است که بر اثر آن حدود بیش از 2هزارمتر از فضای شمال شرقی تختگاه به شبکه سراسری آب های زیرزمینی پیوند می خورد. در کنار کاوش در محدوده آبراهه دروازه ناتمام، برخی دیگر از دریچه های هخامنشی موجود در سطح تختگاه از جمله در حیاط کاخ هدیش، بخش جنوبی کاخ صدستون و حیاط خاوری پلکان شرقی آپادانا نیز مورد کاوش قرار گرفت و عملکرد دفع آب دریاچه های یادشده، احیا شد.

پیش از این در تاریخ بیست و ششم مرداد 99 اسکلت های انسانی و حیوانی در آبراهه های این مجموعه جهانی، نگاه ها را متوجه تاریخ و روایت پنهان این یافته ها و نیز اهمیت کاوش آبراهه ها کرد.

سلسله هخامنشیان از سال 330 تا 550 پیش از میلاد حکومت کردند. محوطه میراث جهانی تخت جمشید در 10 کیلومتری شمال شهر مرودشت و 57 کیلومتری شمال خاوری شهر شیراز مرکز استان فارس قرار گرفته است.

یادمان تاریخی تخت جمشید که متعلق به دوره هخامنشیان است یکی از یازده اثر ثبت شده استان فارس در فهرست آثار جهانی است که در سال 1979 میلادی با شماره 114 در سازمان جهانی علمی، فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت شد.

منبع: توریسم آنلاین
انتشار: 4 آبان 1399 بروزرسانی: 4 آبان 1399 گردآورنده: farzin-yeganeh.ir شناسه مطلب: 719

به "مدیر پایگاه تخت جمشید : بازگشایی دریچه های کانال زیرزمینی برای حفظ این اثر است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مدیر پایگاه تخت جمشید : بازگشایی دریچه های کانال زیرزمینی برای حفظ این اثر است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید