سازمان غذا و دارو: آنتی بیوتیک های تاریخ مصرف گذشته را دور نریزید؛ کپسوله کنید
به گزارش مجله یگانه، یک مسئول سازمان غذا و دارو گفت: اگر آنتی بیوتیک ها وارد طبیعت شوند، از طریق باران، آب های زیرزمینی و... وارد خاک و آب آشامیدنی شده و بدون اینکه اطلاع داشته باشیم وارد چرخه خوراک مردم می شوند و مقاومت میکروبی ایجاد می شود.
به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، دکتر مهرناز خیراندیش، مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت سازمان غذا و دارو، با اشاره به شرایط مصرف غیرمنطقی آنتی بیوتیک ها، گفت: فرهنگ مصرف غیرمنطقی آنتی بیوتیک در بسکمک از نقاط دنیا وجود دارد. اگر به نمودار تولید آنتی بیوتیک نگاه کنیم، می بینیم که یکسال بعد از ورود آنتی بیوتیک به بازار دارویی، اولین گزارش مقاومت میکروبی هم منتشر شد. مسابقه بین میکروب ها و انسان ها از همان زمان آغاز شد به طوری که انسان ها آنتی بیوتیک های جدیدی تولید کردند و میکروب ها هم نسبت به آن ها مقاوم شدند. زیرا میکروب موجودی هوشمند است و آنتی بیوتیک را شناسایی می کند و خودش را در برابر آن تغییر می دهد.
وی اضافه نمود: بر همین اساس در سال های ابتدایی تولید این داروها، تعداد زیادی آنتی بیوتیک به بازار عرضه می شد؛ به طوری که یک دوره ای را دوره طلایی تولید آنتی بیوتیک اعلام کردند. زیرا آنتی بیوتیک های جدید کشف شد و به بازار آمد، اما از یک جایی به بعد سرعت این اقدام کاهش یافت؛ به طوری که ایجاد و شناسایی آنتی بیوتیک های جدید بسیار سخت شده است. زیرا ساخت آنتی بیوتیک هزینه های زیادی دارد و از طرفی به سرعت مقاومت برایش ایجاد می شود. همچنین مصرف آنتی بیوتیک همیشگی نیست.
- مصرف آنتی بیوتیک را منطقی کنید
وی ادامه داد: بر همین اساس در تمام دنیا هفته ای را برای آگاه سازی نسبت به مقاومت میکروبی ناشی از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک برگزیدند. در این هفته به مردم آگاهی هایی درباره مصرف آنتی بیوتیک و مقاومت میکروبی ناشی از آن ارائه می شود. یکی از راه های کاهش مقاومت میکروبی ناشی از آنتی بیوتیک ها، مصرف منطقی آنتی بیوتیک است؛ اما موثرترین راه، پیشگیری از ابتلا به بیماری است. بر همین اساس رعایت نکات بهداشتی، ضدعفونی های مناسب در بیمارستان ها و ...، شستن دقیق، درست و مکرر دست ها با آب و صابون که یکی از موثرترین راه هایی است که باعث می شود کمتر بیمار شویم و کمتر به آنتی بیوتیک نیاز پیدا کنیم باید مورد توجه قرار گیرد. حال اگر با وجود همه این اقدامات بیمار شدیم باید آنتی بیوتیک ها را به صورت دقیق، درست و طبق دستور پزشک مصرف کنیم.
- برای سرماخوردگی، آنتی بیوتیک نخورید
مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت سازمان غذا و دارو با اشاره به یکی دیگر از دلایل ایجاد مقاومت میکروبی، اظهار کرد: یکی دیگر از راه های مقاومت میکروبی استفاده از آنتی بیوتیک ها در بیماری های ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا است. به طور کلی آنتی بیوتیک هیچ تاثیری بر روی ویروس ندارد. آنتی بیوتیک از اساس ویروس ها را شناسایی نمی کند تا بتواند روی آن ها اثر گذارد. حال آنتی بیوتیکی که ما در زمان بیماری ویروسی مان مصرف می کنیم، باعث می شود که میکروب های کمی که در بدن ما وجود دارد، با این آنتی بیوتیک آشنا شوند و یا بعد از دفع آنتی بیوتیک در طبیعت میکروب ها با آن روبرو شده و شناسایی اش کنند و نسبت به آن مقاوم شوند. از طرفی در بیماری ویروسی باید سیستم ایمنی فرد با ویروس مقابله کند تا فرد زودتر بهبود پیدا کند، اما زمانی که آنتی بیوتیک مصرف می کنید، میکروب های خوب داخل روده که باعث جذب غذا می شوند، از بین می فرایند و در نتیجه فرد غذای کمتری می تواند جذب کند، بدنش ضعیف تر می شود و نمی تواند با ویروس مقابله کند.
وی ادامه داد: باید توجه کرد که آنتی بیوتیک هایی که دور می ریزیم، بسیار خطر آفرین بوده و منجر به مقاومت میکروبی می شوند؛ چراکه وقتی می گوییم تاریخ مصرف یک دارو گذشته، 10 درصدش از بین رفته و ممکن است موادش به مواد سمی تبدیل شده باشد، اما 90 درصد موادش وجود دارد. حال وقتی وارد طبیعت می شود و از آنجایی که آنتی بیوتیک ها اکثرا به صورت محلول در آب هستند، از طریق باران، آب های زیرزمینی و ... وارد خاک، آب آشامیدنی شده، تصفیه نمی شوند و بدون اینکه اطلاع داشته باشیم از طریق حیوانات و گیاهان وارد چرخه خوراک مردم می شوند و مقاومت میکروبی ایجاد می شود. از یک طرف استفاده غیرمنطقی و غیراصولی آنتی بیوتیک ها در دامپزشکی هم به مقاومت میکروبی کمک می کند.
مدیرکل دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت سازمان غذا و دارو تاکید کرد: مردم آنتی بیوتیک های تاریخ گذشته ای را که در خانه دارند، می توانند با روش کپسوله کردن، به درستی امحا کنند؛ به طوری که آن ها را در پاکت های مخصوص بسته بندی شده قرار داده و بر رویشان نوشته شود که در آن ها آنتی بیوتیک است و سپس تحویل قسمت بازیافت شهرداری شوند تا از سوی شهرداری به صورت مناسب امحاء شوند. شهرداری این آنتی بیوتیک ها را داخل بتون می ریزد که نتوانند وارد فضای آب و خاک شود و آن زمان آن ها را دفع می کنند.
منبع: همشهری آنلاین