خواص ویتامین کا (Vitamin K) و عوارض کمبود آن در بدن
به گزارش مجله یگانه، از خواص ویتامین کا می توان به جلوگیری از خونریزی های داخلی و خارجی بدن و یاری به فرایند انعقاد خون اشاره نمود. این ویتامین در کاهش خونریزی قاعدگی و کاهش خطر پوکی استخوان در زنان موثر است. نفخ شکم و اسهال از علائم کمبود ویتامین کا در بدن است.
ویتامین کا از گروه ویتامین های محلول در چربی است و در سه نوع K2، K1 و K3 وجود دارد. نوع 1 و 2 این ویتامین به صورت طبیعی در روده ها ساخته می شود، ولی ویتامین K3 به صورت ترکیب مصنوعی وجود دارد. در ادامه با مهمترین خواص ویتامین کا و نقش آن در سلامتی، عوارض کمبود و منابع غذایی تامین نماینده این ویتامین آشنا شوید.
خواص ویتامین کا و فواید آن
- ویتامین کا برای تشکیل ماده پروترومبین (یک عنصر شیمیایی که سبب لخته شدن خون می شود) ضروری است و از این رو در فرایند انعقاد خون نقش کلیدی دارد. همچنین این ویتامین علاوه بر ساخت پروتئین لازم برای تشکیل لخته های خون، در فراوری چندین پروتئین دیگر برای خون، استخوان ها و کلیه ها نقش دارد. تحقیقات اخیر نشان داده است دریافت مقادیر کافی از این ویتامین به پیشگیری از تشکیل سنگ کلیه یاری می نماید.
- حضور ویتامین کا از خونریزی های داخلی و خارجی بدن پیشگیری می نماید.
- ویتامین کا نقش بسزایی در کاهش خطر خونریزی در بیماری های کبدی، یرقان، سوء جذب و یا خطر خونریزی در اثر مصرف بلند مدت آسپیرین و آنتی بیوتیک ها دارد.
- از خواص ویتامین کا کاهش خونریزهای شدید قاعدگی در زنان است.
- استفاده از ویتامین K به همراه ویتامین C در کاهش حالت تهوع صبحگاهی و درمان آن موثر است.
- همانند سایر ویتامین ها، ویتامین کا نیز نقش موثری در کاهش خطر ابتلا به سرطان دارد. پژوهشگران دریافته اند افرادی که از مواد غذایی حاوی ویتامین K بیشتر استفاده می نمایند، به انواع سرطان ها به ویژه سرطان ریه و سرطان پروستات کمتر مبتلا شده یا کمتر بر اثر سرطان می میرند.
- ویتامین کا در ساخت بعضی پروتئین های ضروری استخوان ها و غضروف ها نقش دارد، از این رو یکی از خواص ویتامین کا و فواید مصرف کافی آن در رژیم غذایی، کاهش شیوع بیماری آرتروز و پوکی استخوان است. نتایج تحقیقات سال های اخیر نشان داده است کمبود این ویتامین در رژیم غذایی زنان تاثیر زیادی در افزایش ابتلای آنان به پوکی استخوان دارد.
- ویتامین کا سبب کاهش التهاب و بهبود مصرف انسولین در بدن می شود و در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دو موثر است.
- ویتامین K در کاهش فشار خون و سلامت قلب موثر است و از حملات قلبی، ایست قلبی و سکته پیشگیری می نماید.
- ویتامین کا دارای خاصیت ضد التهاب است و به همین سبب در سلامت مغز و پیشگیری از استرس اکسیداتیو که منجر به بروز بیماری آلزایمر، پارکینسون و بیماری های مشابه میشود، موثر است.
- تزریق آمپول ویتامین کا به نوزادان زودرس، احتمال بروز خونریزی و خطر مرگ را در آنها کاهش می دهد.
علائم کمبود ویتامین کا
- اولین نشانه کمبود ویتامین کا در بدن خونریزی از قسمت های مختلف بدن مانند خون دماغ مکرر، خونریزی لثه ها و دستگاه گوارش، کبود شدن بدن در اثر ضربه، خون در ادرار و خونریزی بیش از حد از جای زخم، سوراخ ها، تزریق ها یا برش های جراحی است.
- داشتن قاعدگی های سنگین و طولانی از عوارض کمبود ویتامین K در زنان است.
- از دیگر نشانه های کمبود این ویتامین در بدن اسهال مداوم و پی در پی است.
- کمبود ویتامین K در بدن موجب بروز بیماری سلیاک (اختلال خودایمنی روده باریک) می شود. علائم این بیماری شامل نفخ شکم، اسهال و مدفوع چرب است.
یکی دیگر از بیماری هایی که در اثر کمبود این ویتامین ایجاد می شود، بیماری کولیت است که از امراض روده عظیم می باشد.
بیشتر بخوانید:
بهترین قرص مولتی ویتامین موجود در داروخانه ها چیست؟
ویتامین چیست؟ + معرفی انواع ویتامین های مورد احتیاج بدن
منابع غذایی ویتامین کا
مقدار مناسب مصرف روزانه این ویتامین 65 تا 80 میکروگرم پیشنهاد شده است. برگ سبزیجات و سبزیجات چلیپایی دو نمونه از بهترین منابع برای ویتامین K محسوب می شوند. انواع کلم، اسفناج، برگ شلغم، برگ چغندر، جعفری، مارچوبه و کاهو از مهمترین سبزیجات تامین نماینده این ویتامین هستند.
از دیگر منابع غذایی برای این ویتامین می توان سویا، ماست، پنیر، یونجه، آلو، خیار، جگر گاو، چای سبز، گیاهان دریایی، روغن گلرنگ، روغن سویا، جگر ماهی، تخم مرغ، ریحان خشک شده و سبوس گندم را نام برد.
جالب است بدانید منجمد کردن مواد غذایی باعث تخریب و از بین رفتن ویتامین کا می شود اما حرارت تاثیری به روی آن ندارد.
مسمومیت ویتامین کا
معمولا چنانچه مصرف ویتامین کا به صورت خوراکی و به مقدار توصیه شده باشد، به ندرت عوارض جانبی و مسمومیت به همراه خواهد داشت. توجه داشته باشید، ویتامین کا را نباید بیشتر از 500 میکروگرم روزانه استفاده کرد.
در خاتمه گفتنی است مصرف ویتامین K و مکمل های حاوی این ویتامین تنها با نظر پزشک متخصص باید صورت گیرد، همچنین افرادی که داروهای رقیق نماینده خون مصرف می نمایند، باید بدانند ویتامین کا رقیق شدن زیاد خون را خنثی می نماید. اگر مقدار زیادی آنتی بیوتیک استفاد می کنید، ضروری است مصرف این ویتامین را افزایش دهید و در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.
منبع: کتاب نقش موثر ویتامین ها و مواد معدنی در پیشگیری و درمان بیماری ها، مجله سلامت
منبع: setare.com